اختلال اضطراب دوران بارداری

· 1 min read
اختلال اضطراب دوران بارداری

محققان دانشگاه بریستول انگلیس در یافته‌اند اضطراب در اواخر حاملگی با افزایش مقدار کورتیزول (یا همان هورمون استرس) در ۱۰ سالگی کودکی که قرار است به دنیا بیاید، ارتباط دارد. جالب است بدانید کورتیزول خون جنین را می‌توان از هفته ۱۷ جنینی اندازه گرفت. این هورمون در حالت طبیعی به بدن کمک می‌کند که با شرایط پر استرس به خوبی کنار بیاید. اما مواجهه طولانی‌ مدت با آن می‌تواند افراد را دچار افسردگی، اضطراب و خستگی شدید کند. مطالعات قبلی در حیوانات هم نشان داده بود که استرس حیوانات باردار بر سیستم پاسخ به استرس در بدن یعنی محور هیپوتالاموس- هیپوفیز- آدرنال که استرس را کنترل می‌کند، تاثیر دارد.
او همچنین ممکن است دچار استرس شود از بابت اینکه بارداری، کار و اشتغال او را نیز ممکن است تحت تاثیر قرار بدهد و نقش مادری او بعد از تولد کودک که چه مشکلاتی ببار خواهد آورد. مخصوصا، مادران تنها و آنهایی در وضعیت مالی و اقتصادی ضعیفی قرار دارند، این ترس ها عامل نگرانی های بزرگی هستند و می توانند به استرس قابل توجهی هم برای مادر و هم کودک منجر شوند. در شرایطی که شما با علم کامل، اقدام به بارداری کنید، استرس و اضطراب تان تا حد زیادی کاهش می یابد. همانطور که می دانید، علت بسیاری از اضطراب های ما از نا آگاهی و دانش کم می باشد. گذشته از این ها همسر نقش بسیار پررنگی در ایجاد آرامش برای مادر و فرزندش را دارد.
برخی از زنان ممکن است از زندگی در محله‌ای با فقر و جرم و جنایت استرس داشته باشند. رویدادهای منفی زندگی مواردی چون طلاق، بیماری یا مرگ در خانواده، یا از دست دادن شغل یا خانه هستند. برای مشاوره در زمینه عشق، عشق به همسر، عشق حقیقی و واقعی، عشق مجازی و دروغی، ابراز عشق، عشق به خانواده، عشق به و ...
یک جستجوی سریع در گوگل شما را به این نتیجه خواهد رساند که از مشکلی بسیار شدیدتر از آنچه در واقعیت هست رنج می برید. بنابراین در صورت مواجهه با هر مشکل در اولین قدم از پزشک خود راهنمایی بگیرید. بدون اخذ مجوز کتبی از “مرکز اطلاعات علمی جهاد دانشگاهی” پیگرد قانونی دارد. پس حتما با یک پزشک مجرب و حرفه ای صحبت کرده و به درمان بپردازید.
البته ناگفته نماند، اضطراب در خصوص زایمان، سلامتی جنین و دیگر مسائل همواره وجود دارد. اما زمانی که این اضطراب شدت پیدا کند؛ به طوری که روی روال عادی زندگی تان تاثیر بگذارد، در این شرایط باید به آن توجه اکید داشته باشید. مشکلات سلامت روان در دوران بارداری از مهم‌ترین علت های منجر به افزایش بار بیماری‌هابخصوص در گروه های ضعیف اقتصادی-اجتماعی در جامعه هستند.
معمولا افراد در زمان بی‌خوابی به گوشی موبایل رو می‌آورند غافل ازآنکه گوشی موبایل خود به دلیل داشتن نور آبی باعث تشدید بی‌خوابی می‌شود. مورد دیگری که در استفاده از موبایل در بین زنان باردار اهمیت دارد این است که بعضی از تحقیقات نشان داده‌اند که قرار داشتن در معرض اشعه‌های وسایل الکترونیکی می‌تواند باعث زایمان زودرس و همچنین سقط جنین شود. در صورتی که در مورد مصرف دارو در دوره بارداری و شیردهی نگران هستید، در این مورد با پزشک خود مشورت کنید. پزشک همواره منافع شما و جنین یا نوزاد را در کنار هم در نظر می گیرد.
بله متدهای مختلفی برای درمان اضطراب در زمان بارداری وجود دارد. گوش دادن به موسیقی در کمتر از 30 دقیقه، می تواند باعث کاهش هورمون استرس در بدن شما شود. آنها ممکن است نگران از دست دادن کودک خود، سلامت او و نحوه به دنیا آوردن فرزند خود باشند. اگر چنین احساسی دارید، با ارائه دهنده خدمات بهداشتی خود صحبت کنید. استرس جدی یا طولانی مدت ممکن است بر سیستم ایمنی بدن که شما را در برابر عفونت محافظت می کند، تاثیر منفی بگذارد.
اما اگر در دوران بارداری مصرف داروی ضد افسردگی را متوقف کردید ، ممکن است افسردگی شما مجددا بازگردد. بدون تأیید پزشک تان ، هیچ دارویی را در دوران بارداری شروع نکنید یا قطع نکنید. پس از مراجعه، روانشناس علائم افسردگی در فرد را بررسی می‌کند و در صورت نیاز درمان فرآیند درمان را با توجه به شرایط مادر آغاز می‌کند.


ناراحتی‌های طبیعی بارداری، مانند مشکلات خواب، بدن درد و تهوع صبحگاهی ممکن است با استرس بدتر شوند. در مورد بنزودیازپین ها، اگر نزدیک به زمان زایمان مصرف شوند، ممکن است کودک علائم ترک را تجربه کند. علائم ترک بنزودیازپین در نوزادان می تواند شامل مشکلات تنفسی، ضعف عضلانی، گریه، تحریک پذیری، لرزش و مشکلات خواب باشد.این علائم معمولاً پس از چند هفته از بین می روند. از هر 10 زن بیش از 1 تا 2 نفر در دوران بارداری خود دچار اضطراب می شوند. ۱) ورزش، تمرکز و تمرین آرامش و تمرین تنفس عمیق نه تنها در کاهش استرس بارداری مؤثرند بلکه به راحتی زایمان هم کمک می‌کنند.
گاهی این اضطراب و استرس در بارداری می تواند باعث مختل شدن زندگی خود فرد و اطرافیانش شود. شما باید کاری کنید که بی قراری و نگرانی های بی دلیل در دوران بارداری تاثیرات به شدت منفی در زندگی شما به جا نگذارد.  اضطراب در دوران بارداری ‌اکلامپسی یا فشار خون بارداری در واقع عارضه‌ای است که ممکن است در دوران بارداری ایجاد شود و فشار خون مادر را تحت تاثیر خود قرار دهد. تحقیقات نشان داده‌اند که اگر مادری از قبل از دوران بارداری دچار فشار خون بالا بوده باشد احتمال اینکه به پره‌اکلامپسی مبتلا شود بسیار بیشتر است.
بسیاری از پزشکان، مصرف داروهای گروه بنزودیازپین را برای درمان اضطراب در بارداری توصیه نمی کنند. مصرف بنزودیازپین هایی مانند دیازپام و زاناکس، می تواند سبب بروز اختلالاتی مانند بروز لب شکری، هایپوتونیا یا همان انقباض عضلانی ضعیف، آپنه و مشکلات تغذیه ای کودک، شود. یکی دیگر از خطراتی که مصرف بنزودیازپین ها برای کنترل استرس در بارداری دارد، مسمومیت مادر و انتقال آن به جنین است. از عوارضات ناشی از مصرف بنزودبازپین ها می توان به می توان به مشکلات تنفسی، خواب آلودگی و کاهش قدرت عضلانی، اشاره کرد. اگر مادر با مصرف این گروه از داروهای ضد اضطراب، دچار عوارضاتی شود، این عوارض به جنین نیز انتقال می یابد.
درمان به موقع افسردگی می تواند به شما کمک کند که احساس بهتری داشته باشید و آماده مراقبت از کودک تان پس از تولد باشید. اگر فکر می کنید افسرده هستید ، به پزشک خود بگویید و در مورد درمان سؤال کنید. مادران افسرده نسبت به مادرانی که در دوران بارداری دچار افسردگی نمی شوند ، تحریک پذیرتر ، منفعل تر ، کم دقت تر هستند. کلینیک روانشناسی و مشاوره افق سلامت با دارا بودن دو شعبه در فرمانیه و صادقیه و داشتن متخصصان و کادر مجرب آماده ارائه خدمات به شماست. می‌توانید همین حالا برای رزرو نوبت از روانشناسان افسردگی بارداری اقدام کنید. افسردگی بارداری یکی از مسائلی است که باید در سریع‌ترین زمان ممکن بررسی شود.
این تمرینات با رهایی جسم و روح از عوامل استرس‌زا، درمان کمکی موثر برای افسردگی و اضطراب، استرس ادراک شده و کسب آرامش عمیق جسمی، روانی می باشد و کیفیت زندگی مرتبط با سلامت را بهبود می‌دهد . در واقع در این روش، با انجام انقباض و سفت کردن عضله، توجه ذهن را از محیط بیرون به درون بدن متمایل می سازد و به آرامش دست می‌یابد . اثربخشی تن‌آرامی های غیر فعال در زمینه بهبود وضعیت روانی مادر، بهبود رشد جنین، کاهش زایمان پره‌‌ترم، افزایش تولید شیر و بهبود وضعیت شیردهی مادران دیده شده است . اما در بعضی از مطالعات نشان داده شده است که انجام تن‌آرامی غیر فعال منجر به بهبود تجربه زایمان وکاهش نیاز به بی‌حسی اپی دورال و کاهش استرس و اضطراب دوران بارداری کاهش درد زایمان و کاهش اضطراب و بهبود نمره آپگار نشده است. ممکن است که علت بی‌اثر بودن این نوع از تن‌آرامی در این مطالعات تفاوت در تعداد جلسات آموزشی و شرایط متفاوت در انجام آن باشد. در بررسی‌های انجام شده در این مطالعه نشان داده شد که بعضی از پژوهشگران در پژوهش‌های خود سعی کرده‌اند به‌طور همزمان از چند روش تن‌آرامی استفاده نمایند.
بارداری و زایمان مرحله‌ای تکاملی در زندگی یک زن به‌ شمار می‌آید . این اختلالات روانی تاثیر بسیار زیادی بر سلامت جسمی و روحی مادر، نحوه ارتباط وی با فرزندش در بعد از زایمان بر جای می‌گذارد. امکان بروز حالت‌های روان رنجوری مانند افسردگی، ترس مرضی، اختلال خواب و اختلال وسواس در زنان باردار زیاد است که بر رشد جنین و متعاقب آن بر سلامت کودک و هم‌چنین سلامت خود مادر تاثیر بسیار مهمی دارد .
در هفته ۹-۷ بارداری توسط رحم، جنین و جفت هورمون ها، نوروپپتیدها، سیتوكین ها و فاكتور رشد تولید و ترشح می شود و از نظر عملكرد شبیه سیستم هیپوتالاموس – هیپوفیز – آدرنال است. 4مربی گروه پرستاری، مرکز تحقیقات مراقبت مبتنی بر شواهد، دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایران. 2مربی گروه مامایی، مرکز تحقیقات مراقبت مبتنی بر شواهد، دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایران. قبل از دوران بارداری نیز می‌تواند تاثیر به‌سزایی در میزان استرس شما در دوران بارداری داشته باشد.
به عنوان مثال، اگر مادری از بنزودیازپین به عنوان یک روش درمانی برای اضطراب استفاده کرده و عوارض جانبی را تجربه کند، ممکن است نوزاد نیز همینطور باشد. برای مشاوره تلفنی روانشناسی، مشاوره اختلالات شخصیت، مشاوره اختلالات یادگیری، مشاوره افسردگی، مشاوره اعتیاد، مشاوره ترس و فوبیا، مشاوره اختلالات خواب و ... دلشوره داشتن در بارداری و گاها ترسیدن از درد زایمان حسی طبیعی است و اغلب خانم‌ها در این دوران با آن روبه‌رو می‌شوند اما یکی از راه‌هایی که باعث کاهش دلشوره در بارداری می‌شود این است که برای زایمان آمادگی پیدا کنید. این آمادگی را می‌توانید از طریق شرکت در کلاس‌های آموزشی و مشورت با روانشناس پیدا کنید. از دیگر کارهایی که هم به کاهش دلشوره و استرستان کمک می‌کند و هم شما را برای زایمان آماده می‌کند، رفتن به بیمارستانی است که قصد دارید در آنجا زایمان کنید.